Waarom dragen

Het dragen van je baby of peuter is heel knus, maar heeft ook nog andere fijne kanten:

Praktisch

Manduca in de bergenJe hebt je handen vrij voor een ouder kind, was opvouwen of de hond uitlaten. Je kunt het dragen ook combineren met een buggy voor een ouder kind, zodat je geen duowagen hoeft aan te schaffen. Ook scheelt het in winkels en openbaar vervoer: geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa's of de deuren van de treincoupé passen.

En: met een babydrager hoef je je niet tegen te laten houden door bergen, sneeuw of zand!

Goed voor je baby

Dicht bij je zijn vinden baby's fijn, maar het is ook nog eens goed voor ze. Baby's die veel gedragen worden, zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder: jouw geur en hartslag spelen daar een belangrijke rol bij. Door het huidcontact dat je vanzelf hebt bij het dragen, komen er hormonen vrij bij je baby (en bij jou!) die helpen bij de hechting tussen jullie. Het is ook makkelijker om de signalen van je baby goed te leren kennen en op te pikken als je zo dicht bij elkaar bent. Als je borstvoeding geeft: dragen stimuleert de aanmaak van moedermelk!

Lichamelijke ontwikkeling

Ook voor het lichaam van je baby is dragen goed: de kikkerhouding is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze houding en ook de ruggegraat wordt zo het minst belast. De bewegingen die jij maakt tijdens het dragen helpen je baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.

Rustig kennismaken met de wereld

Dragen op ooghoogteTijdens het dragen maakt je baby op een prettige manier kennis met de wereld. Op ooghoogte met andere mensen, in plaats van liggend op de rug (met uitzicht op de lucht) of zittend ter hoogte van volwassen knieën. Baby's leren het meest door te kijken naar jouw reactie op verschillende mensen en situaties. En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan je baby gemakkelijk bij je wegkruipen.

Fijn voor onrustige baby's

Werken terwijl je baby lekker tegen je aan ligtDragen is extra fijn voor baby's die veel huilen, onrustig zijn of darmkrampjes hebben. Door te dragen help je je baby zich prettiger te voelen, dicht bij je in een ontspannen houding. Bij pijn werkt jouw lichaamswarmte beter dan een kruik. Voor baby's met reflux is het bovendien prettig om rechtop gedragen te worden na een voeding.

Bijzondere situaties

Ook in bijzondere situaties kan dragen fijn zijn voor ouder en kind. Denk bijvoorbeeld aan baby's die prematuur geboren zijn, baby's met het syndroom van Down en baby's met heupdysplasie. Wil je meer informatie over dragen in deze situaties, neem dan contact met me op.

Meer over de verschillende soorten draagdoeken, draagzakken en andere babydragers

Informatie over de houding van je baby in een draagdoek of babydrager