Over babydragers

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje:

Rekbare draagdoek

Rekbare doekDeze lange draagdoeken (bv. de VIP-carrier) van zo'n 4,5 tot 6 meter van tricot stof zijn vooral heel fijn voor de eerste maanden. Ze zijn heerlijk zacht. De stof rekt aan alle kanten mee, waardoor je jonge baby goed rondom ondersteund kan worden. Je doet de doek helemaal om voor je je baby erin zet. Het is belangrijk om de doek goed strak om te doen om uitzakken te voorkomen. Door de rekbaarheid wordt het dragen van een oudere baby minder comfortabel. Voor rugdragen is een rekbare draagdoek niet veilig te gebruiken.

Geweven draagdoek

Geweven doekGeweven doeken zijn op een speciale manier geweven, waardoor ze alleen diagonaal meerekken. Daardoor geven ze goede steun, ook aan zwaardere kinderen, en lijkt het of ze het gewicht grotendeels wegnemen. Deze doeken zijn geschikt vanaf de geboorte tot in de kleutertijd. Geweven doeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar: van maat 1 (2.20 meter) tot maat 7 (5.20 meter). Je kunt er mee op de buik, heup en rug dragen. Met een doek van 4.60 meter kunnen de meeste mensen goed uit de voeten voor de meest gebruikte knoopwijze (afhankelijk van postuur en lengte). Er zijn veel verschillende merken, o.a. Storchenwiege, Hoppediz, maar ook jonge merken zoals Little Frog en LennyLamb maken fijne doeken.

Ergonomische drager/SSC

Bondolino op het strandDit zijn zachte, voorgevormde dragers met een kliksysteem of een ander eenvoudig systeem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Deze dragers zijn herkenbaar aan het brede stuk stof tussen de beentjes, (meestal) een stevige heupband en soepelheid van het rugpand. Je kunt ermee dragen op de buik en rug, en soms ook op de heup. Een goede ergonomische drager heeft in principe geen mogelijkheid voor het dragen met het gezichtje vooruit (meer daarover lees je hier). Er zijn dragers die specifiek vanaf de geboorte geschikt zijn, zoals de Bondolino (op het plaatje hiernaast), de Storchenwiege Babycarrier en de Marsupi. De meeste ergonomische dragers zijn geschikt vanaf een maand of 5, al hebben sommige dragers (bv. de Manduca) een speciale inzet voor jonge baby's. Er bestaan ook speciale peuter- en kleuterdragers, met een extra breed en hoog rugpand. Met behulp van het overzicht van draagzakken (menu links) kun je de kenmerken van verschillende dragers vergelijken.

Mei tai

Mei taiDe mei tai is van oorsprong een Aziatische drager, die hier de laatste jaren erg populair is geworden. Het is een middenweg tussen een doek en een ergonomische drager: wel banden die geknoopt worden, geen stof die je om je heen wikkelt. De meeste mei tai's zijn goed te gebruiken vanaf 6/7 maanden, er bestaan ook versies voor jongere baby's die verstelbaar zijn, zoals de Hop-TYE.

Varianten op de mei tai zijn de podaegi en de lifter.

Ringsling / buidelsling

De ringsling bestaat uit draagdoekenstof of een stuk stevig katoen die door twee speciale slingringen wordt gehaald. Je draagt het gewicht op één schouder, wat deze drager vooral geschikt maakt voor kortere stukjes. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed gesteund wordt. Ook in de ringsling draag je je baby liefst rechtop (meer over de houding bij het dragen lees je hier). Voor jonge baby's kan hij ook gebruikt worden, dan is het wel belangrijk dat je goed weet hoe een ringsling aangespannen wordt

De buidelsling is ook een drager die je over één schouder draagt, maar is niet verstelbaar. Buidelslings worden op maat verkocht. Het is belangrijk om de goede maat te kiezen, anders kan het dragen zwaar worden. Doordat ze niet verstelbaar zijn, zijn buidelslings minder geschikt voor jonge baby's. Het voordeel is dat ze heel klein opvouwbaar zijn, en dus makkelijk mee te nemen zijn.

Waarom dragen?

Informatie over de houding van je baby in een draagdoek of babydrager