Veel gestelde vragen

Knopen lijkt me zo ingewikkeld, is een draagdoek wel iets voor mij?

Het gebruiken van een draagdoek is niet zo moeilijk als het in eerste instantie kan lijken. Met een paar keer oefenen kun je meestal aardig uit de voeten met een draagdoek. Lukt het toch niet helemaal, of voel je je er onzeker bij, dan kun je denken aan een draagconsult. Daarin wordt de knoop stap voor stap met je doorgenomen.

Vanaf wanneer mag je dragen?

Met een geweven of rekbare draagdoek mag je je baby vanaf de geboorte rechtop dragen. Sommige ergonomische dragers, zoals de Bondolino en de Marsupi, kun je ook meteen al gebruiken.

Hoe lang mag je dragen?

Als je draagt met een draagdoek of ergonomische drager, mag je in principe zo lang dragen als jij en je baby het prettig vinden. Bouw het dragen in het begin rustig op, zodat je lichaam eraan kan wennen. Wil je dragen met bekken- of rugklachten, raadpleeg dan je behandelaar/specialist.

Voetjes in of uit de doek?

De voetjes en onderbeentjes mogen vanaf het begin al buiten de doek geknoopt worden. Voor de heupontwikkeling is het goed als de onderbeentjes vanaf de knieholtes vrij kunnen bewegen. Ook is het veel gemakkelijker om de houding te controleren als er geen doek over de beentjes heen zit. Sommige baby's en ouders vinden het prettig om toch iets onder de voetjes of over de beentjes te hebben. Bij een rekbare doek kan dat door met de voetjes buiten de schuine banen van de doek te knopen, en daarna de buitenste band er overheen te trekken.

Mijn baby is zo onrustig in de draagdoek, wil hij wel gedragen worden?

Als je baby onrustig is in de draagdoek, wil dat niet zeggen dat je baby niet gedragen wil worden. Een veel voorkomend oorzaak van onrust is een te los geknoopte doek. Ook is het verstandig om in het begin je baby goed gevoed en uitgerust in de draagdoek te doen. De meeste baby's vinden het fijn als je beweegt tijdens het knopen.

Kan ik wel dragen met lichamelijke beperkingen?

Wanneer je lichamelijke beperkingen hebt, is het altijd verstandig om je wens om ergonomisch te gaan dragen te bespreken met de behandelaar. Met veel beperkingen is dragen geen probleem. Ook met bekken- en rugklachten is dragen meestal mogelijk.

Mijn baby wil graag meer van de wereld zien, kan ik hem met het gezichtje vooruit dragen?

Als je baby meer wil zien, kun je beter kiezen voor heup- of rugdragen. Wanneer je je baby met het gezichtje vooruit draagt, is dat een belasting voor de heup en rug van je baby. Ook kan hij zich dan niet afsluiten voor prikkels. Met een goede ergonomische drager is vooruit dragen in principe niet mogelijk.

Is je vraag hiermee nog niet beantwoord? Stuur gerust een mail naar info@ikdraag.nl.

Redenen om te dragen

Meer over de verschillende soorten doeken en babydragers

Informatie over de houding van je baby in een doek of babydrager