Veel gestelde vragen
-
Telefoon 06 55760002 (werkdagen, 9.00-13.30)
-
E-mail [email protected]
-
Adres Sluispad 29, 4328 BK, Burgh-Haamstede
1 Dragen
Waarom dragen
Goed voor iedereen
Waarom is het dragen van je kindje in een draagdoek zo fijn? Behalve dat het praktisch is, is het ook goed voor de ontwikkeling van je baby. Iedere pasgeborene, maar ook ouder, heeft “huidhonger”. Een baby wil niets liever dan op de borst van zijn of haar moeder zijn. Dit voelt fijn en vertrouwd, net als toen de baby nog warm bij mama in de baarmoeder zat. Naast dat het dragen van je kindje goed, is het ook gewoon heel fijn. Het knuffelhormoon oxytocine zorgt voor het fijne gevoel. Oxytocine zorgt voor een goede hechting tussen jou en je baby.
Steeds meer medische en wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit, dat het buidelen van pasgeboren en premature kindjes een positieve invloed heeft op niet alleen de geestelijke, maar ook op de lichamelijke ontwikkeling.
Prikkels
De overstap van de baarmoeder naar de wereld is voor een baby heel ingrijpend. Naast het missen van de warmte van de baarmoeder, komen geluiden directer binnen, wordt aangeraakt en opgetild, dit kan oncomfortabel voelen voor baby’s. Door veel tegen de ouder aan te dragen, voelt de baby weer die vertrouwde hartslag, de ademhaling en de warmte. Baby’s kunnen even letterlijk en figuurlijk “op adem komen”.
Onrustige baby’s
De eerste weken na de geboorte van een baby (maar ook maanden erna) kunnen hectisch zijn. Als een baby last heeft van darmkrampjes, misschien wel reflux heeft of enorm veel huilt, dan kan dragen veel leed verzachten. De kikkerhouding is een houding waarin een baby kan ontspannen. Jouw lichaamswarmte werkt als een fijne kruik op de buik.
Heeft jouw kindje reflux, dan is dragen heel prettig, omdat de maaginhoud niet de slokdarm in kan. Maar ook voor baby’s die heel veel huilen is dragen fijn, ze zitten op de meest fijne plek waar ze kunnen zijn, veilig bij de ouder, dat verzacht het leed al iets.
Hallo wereld
Door je kindje bij je te dragen, zit je baby op een fijne hoogte en kan met je mee kijken. Wat zal een baby vanuit de kinderwagen zien?
Niets is leukers om te zien wat de ouder ziet. Je baby voelt wat jouw reactie is op de buitenwereld en leert zo, dat het allemaal niet zo spannend is. Wordt het toch te spannend of moe, dan kan jouw baby ook heerlijk tegen jou wegkruipen.
Fitness voor je baby
De kikkerhouding is natuurlijke houding van je kindje, door deze houding goed te ondersteunen met een doek of draagzak, kan jouw baby alvast de spieren en evenwicht voorzichtig trainen. Als jij rustige bewegingen maakt, dan beweegt je baby vanzelf mee. In onderzoeken is te zien, dat baby’s die veel gedragen worden, voorlopen op de lichamelijke ontwikkeling.
Bijzondere situaties
Is jouw baby dysmatuur of prematuur geboren? Heeft je kindje syndroom van Down, mogelijk heupdysplasie of mogelijk een andere diagnose? In de meeste situaties is het gewoon mogelijk om je baby te dragen. Neem contact met mij op, om de mogelijkheden te bespreken.
Over draagmiddelen
Je hebt doeken, ringslings en draagzakken. Maar in deze types zijn ook verschillen. Ik heb ze op een rijtje gezet.
Rekbare draagdoek
Zoals je leest, zijn dit doeken die aan alle kanten mee rekken, gemaakt van tricot met daarbij verschillende materialen als katoen, bamboe en meer. Voordeel is dat ze heel zacht aanvoelen. Rekbare doeken worden voornamelijk voor op de buik gebruikt met de PWCC knoop.
Een rekbare doek knoop je, voordat je baby erin gaat. Voordeel als je op weg moet, je knoopt de doek thuis en bij de locatie, gaat je baby erin. Een rekbare doek moet zo strak als een topje geknoopt worden, om je baby voldoende ondersteuning te bieden. Een rekbare doek is fijn voor de eerste maanden, dan worden baby’s vaak te zwaar.
Er zijn verschillende merken, die rekbaar verkopen. Bij ikdraag bieden we SmallVips, Hoppediz, CalinBleu en Isara aan.
Geweven draagdoek
Geweven doeken zijn in allerlei kleuren, maten, designs, prijzen en materialen te krijgen. Geweven draagdoeken rekken alleen diagonaal mee en zijn vanaf de geboorte tot in de kleutertijd te gebruiken. Met een geweven draagdoek kun je veel kanten op, je kunt zowel buik-, heup, als rugdragen en ook nog op verschillende manieren.
Geweven doeken zijn er ook in verschillende lengtes verkrijgbaar, de meeste ouders beginnen met een maat 6 (4,6 meter), ben je voller, neem dan een maat 7, ben je juist heel smal, neem dan een maat 5.
Ik verkoop verschillende merken, zoals Hoppediz, Didymos, Little Frog, Calin Bleu
Ringsling
De ringsling is een lap (draagdoeken)stof met aan het einde 2 ringen. De stof wordt op een speciale manier door de ringen gehaald. Kenmerkend van de ringsling is dat het gewicht op één schouder hangt. Ringslings zijn ideale dragers voor onderweg, ze nemen weinig ruimte in, en éénmaal de stof door de ringen, hoef je dat niet iedere keer opnieuw te doen.
De ringsling draag je op je heup met je kindje rechtop. Het op maat maken van de ringsling vergt bij jonge baby’s wel extra aandacht.
De ringsling bestaat uit draagdoekenstof of een stuk stevig katoen die door twee speciale slingringen wordt gehaald. Je draagt het gewicht op één schouder, wat deze drager vooral geschikt maakt voor kortere stukjes. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed gesteund wordt. Ook in de ringsling draag je je baby liefst rechtop. Voor jonge baby's kan hij ook gebruikt worden, dan is het wel belangrijk dat je goed wee,t hoe een ringsling moet aanspannen.
Ik verkoop ringslings van Little Frog, Hoppediz, Isara en Quokka.
Ergonomische drager/ SSC / draagzak
Hoewel er steeds meer ergonomische draagzakken op de markt komen, verkopen de grotere winkels toch nog dragers, die niet volledig aan de voorwaarden voldoen. Ergonomische draagzakken zijn herkenbaar aan een (verstelbare) brede zit, zacht rugpand, handjes/armpjes zijn vrij te bewegen en heeft een keurmerk op veilig getest.
Je kunt met draagzakken buik- en rugdragen en soms ook heupdragen. Hoewel er vaak gedacht wordt dat kindjes graag vooruit kijken in de draagzak, en dat kan ook steeds meer ergonomisch, maar nog raad ik dit af. Waarom, die blog is in ontwikkeling.
Er zijn dragers die specifiek vanaf de geboorte geschikt zijn, zoals de Manduca Twist, Limas, de Storchenwiege Babycarrier, en de Hoppediz Primeo. De meeste draagzakken zijn verstelbaar, en groeien daardoor mee met je kindje. Er bestaan ook speciale peuter- en kleuterdragers, zoals de Rose & Rebellion, Little Frog XL en de Lenny Lamb Preschool
Beh Dai (Mei Tai)
De Beh Dai is van oorsprong een Aziatische drager, die zeer wordt gewaardeerd en de vraag explosief is gegroeid in de afgelopen jaren. Een Beh Dai is een combinatie van een draagzak en draagdoek. Het is een draagzak, die je knoopt. Het rugband is zoals bij een draagzak, de tailleband en schouderbanden zijn van stof, die je knoopt. Inmiddels zijn er ook Beh Dai’s beschikbaar met een gesp op de tailleband, genaamd halfbuckle.
Beh Dai’s en halfbuckles zijn beschikbaar in verschillende maten, vanaf de geboorte tot in de kleutertijd. Geschikt vanaf de geboorte: Hop-Tye Buckle, Storchenwiege en Manduca Twist. Voor peuters en kleuters de Lenny Lamb XL Hybrid.
Nog meer keuzes??
En ook de verschillende type draagmiddelen zijn weer onder te verdelen. Denk aan waterslings, meshdragers, buidelshirts, etc. Hier komt binnenkort een blog over.
Houding in de draagdoek
Eigenlijk is het heel eenvoudig, zoals jouw kindje op jouw buik ligt, knietjes opgetrokken, handjes onder bij het mondje, ruggetje mooi rond. Je zou als ezelsbruggetje de STRAKK methode kunnen gebruiken. (bron Zorgdragen)
Stevig tegen je aan
naar je Toe gekeerd
Rechtop
Ademwegen vrij
Kikkerhouding
Kusjeshoogte
Een baby draag je rechtop, met het gezichtje naar je toe gekeerd. De beentjes zijn licht gespreid, de knietjes zitten op navelhoogte - de kikkerhouding . De rug is licht gekromd zonder een bolletje te worden. Bij jonge baby's moet er voldoende steun voor de nek zijn. Je baby zit zo hoog dat je gemakkelijk een kusje op het hoofdje kunt geven
Stevig tegen je aan
Wanneer je je baby draagt, is het belangrijk om voldoende steun te geven. Door de draagdoek of draagzak strak genoeg te doen, zorg je voor die steun. Maar wat is strak genoeg? Dat is eenvoudig te testen: buig een beetje voorover. Komt je baby los van jouw lichaam? Doe de drager dan strakker. Een andere manier om te testen is voorzichtig met je hand tussen de schouderbladen van je baby duwen. Je baby mag daarbij niet rechterop of dichter tegen je aan komen te zitten.
De achtergrond hiervan: Een baby wordt geboren met een gekromde rug. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de ruggegraat zich pas langzaamaan tot de rechte houding, die nodig is voor staan en lopen. Een gekromde rug is dus de natuurlijke houding van een baby. Bovendien zorgt deze houding ervoor dat er geen onnodige druk komt op de ruggegraat en het bekken. Zo kan de baby lekker ontspannen in een draagdoek. Let er wel op dat de baby niet in elkaar zakt tot een bolletje: dan is het nodig om de drager strakker aan te trekken.
naar je Toe gekeerd
Bij het dragen met het gezichtje van je af gericht (naar voren dragen) trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden (zie ook Kikkerhouding). Ondersteunen tot in de knieholtes is zo eigenlijk niet mogelijk. Daarom is deze houding niet zo prettig voor je baby. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama of papa wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.
Rechtop
Vanaf de geboorte kun je het beste rechtop dragen. Als de baby goed gesteund wordt door een stevig geknoopte draagdoek, is dit de houding die het beste aansluit bij de lichaamsbouw van een baby. In de wieghouding (liggend in de draagdoek) bestaat het risico dat je baby met de kin op de borst zakt, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Ook is deze houding niet optimaal voor de heupontwikkeling. Bij jonge baby's is het belangrijk om voor goede neksteun te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een spuugdoekje in de draagdoek rollen. De meeste dragers hebben een speciaal neksteuntje/slaapkapje.
Ademwegen vrij
Zorg er altijd voor, in elke situatie, dat je baby vrij kan ademen en het gezichtje vrij is. Er mag geen stof of slaapkapje over het gezichtje vallen. Kies daarvoor altijd voor een speciale draagjas of draaginsert. Een XL sweater is niet ideaal, omdat je kindje in de sweater verdwijnt. Ligt je baby graag met het neusje tegen je aan, en vertrouw je het niet? Draai dan zelf voorzichtig het hoofdje opzij.
Kikkerhouding
Deze houding is voor baby's de meest natuurlijke houding: leg een baby op je buik en je ziet waarom. Jonge baby's die opgepakt worden, trekken automatisch hun knietjes op. Zo kunnen ze zich makkelijk vastklemmen om het lichaam van hun moeder. De gespreide en gehurkte houding zorgt voor precies de juiste stand van de heupen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Spreid nooit verder dan je baby kan en wil. Om de kikkerhouding vast te houden, is het belangrijk dat de beentjes van je baby tot in de knieholtes ondersteund worden door de doek of drager. Vanaf dag 1 mogen de onderbeentjes en voetjes buiten de doek geknoopt worden.
Kusjeshoogte
Voor jezelf en voor je baby is het belangrijk om hoog genoeg te dragen: op de juiste hoogte kun je gemakkelijk, zonder je nek te strekken, een kusje op het hoofd van je baby geven. Op deze hoogte voel je het gewicht van je baby het minst, je kunt hem of haar goed in de gaten houden, en (als je een vrouw bent) door de vorm van je buste maak je de kikkerhouding met gekromde rug nog makkelijker voor je baby. Daarnaast is het ook bijna onmogelijk om niet steeds kusjes te geven op het hoofdje van je baby!
Zolang je draagt met een draagdoek of ergonomische drager, staat er geen maximum tijd voor. Draag zolang jullie het fijn vinden. Het is vooral voor jezelf belangrijk om rustig op te bouwen, zeker na je bevalling. Je gaat spieren gebruiken, die je wellicht nog nooit gebruikt hebt. Ben je onder behandeling van een therapeut/specialist is het belangrijk om te overleggen.
Een (pasgeboren) baby vindt het prettig om veel gedragen te worden. Hoe ouder je baby wordt, des te nieuwsgieriger hij of zij naar de wereld wordt en op ontdekking wil. De draagmomentjes worden vanzelf steeds korter of minder. Zolang het voor jullie goed voelt, kun je zo lang blijven dragen, als je wilt.
Met een draagdoek of draagzak kun je al vanaf de geboorte dragen. Er komen ook steeds meer draagzakken op de markt die al vanaf maat 50 zijn te gebruiken, zoals de Hoppediz Primeo, Manduca Twist, Marsupi en Hop-Tye Buckle. Maar let wel op, dat de drager jouw kindje goed ondersteund. De maatvoering is een richtlijn.
Heb je een prematuur geboren kindje of een kindje met andere problematiek, overleg dan altijd met een geschoolde consulent en de behandelend specialist. Maar juist voor deze groep kinderen is dragen extra belangrijk.
Dit is wel de meest gestelde vraag, die ik gesteld krijg. Een doek knopen lijkt ingewikkeld, heb je dit een paar keer geoefend, dan zul je zien, dat je het al aardig onder de knie hebt. Ik vergelijk het met veters strikken. Toen we dat leerden als kind, hebben we ook wel een paar keer moeten oefenen, zonder er een knoop in kwam. En denk je nu nog na hoe je je veters moet strikken? Juist! Door het veel te doen, knoop je straks vol automatisch.
Wil je goed leren knopen, en het snel onder de knie krijgen? Dan is een draagconsult echt een mooie investering. (klik hier voor mogelijkheden consulten)
Voel je je echt niet prettig bij een draagdoek, geen zorgen, tegenwoordig is de keuze aan draagzakken zo groot, genoeg keuze.
Draagzakken zijn er in verschillende maten, kleuren en materialen. Vraag je 10 moeders welke draagzak de beste is, krijg je waarschijnlijk 10 verschillende merken te horen. Eigenlijk is hier geen éénzijdig antwoord op te geven.
Draagzakken hebben een pasvorm, vergelijk het een spijkerbroek. Waarbij de ene broek als gegoten lijkt te zitten bij je vriendin, zit die bij jou niet prettig. En zo is het ook met draagzakken. Zo heb je draagzakken met een brede tailleband, knoopbanden, gevulde schouderbanden, klik systeem op de tailleband of het rugpand. Het beste is van te voren te passen, zodat je weet welke draagzak bij jouw lijf past.
Als kindjes groter worden, vinden ze het nog steeds fijn om gedragen te worden, maar worden ook nieuwsgieriger naar de wereld. Kies er dan voor om je kindje op de heup of op de rug te gaan dragen. Zo kan je kindje nog steeds wegkruipen, als het te veel wordt. Jonge kinderen kunnen zich niet afsluiten voor prikkels, zoals volwassenen dat kunnen. Iedere beweging, geur, kleur, geluid komt direct binnen. Let maar eens op een drukke markt, je zult zelden een kindje zien slapen, die Face Forward wordt gedragen. En mocht je er toch één zien, die in slaap is gevallen, dan ziet dit er erg oncomfortabel uit.
De speciale draagzakken waarmee je Face Forward kan dragen, zijn er een aantal die onder de noemer ergonomisch vallen. En dan lees je in de gebruiksaanwijzing dat het advies maximaal 15 minuten is. Je kunt nu eenmaal niet goed de signalen van je baby zien, als het met gezichtje naar voren zit. Ook draagt het zwaarder voor jouw lichaam, omdat je het lijfje van je af draagt.
Het advies van kinderfysiotherapeuten is om dit niet voor de leeftijd van 9 maanden te doen, voor maximaal 10 minuten, en in rustige omgevingen (thuis, bos, strand). Let daarbij goed op de signalen van je baby, eventueel met een spiegeltje.
Als je baby onrustig is, overstrekt of huilt, wil het niet zeggen, dat je baby het dragen niet fijn vindt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar de meest voorkomende is, een niet prettig zittend draagmiddel. Wellicht is je doek te los? Je draagzak te groot? Is je kindje overprikkeld, of een andere reden. Ga je je baby in de draagdoek knopen, oefen als je baby gevoed is, uitgerust en wiebel een beetje. Oefen op een rustig moment en stap voor stap.
Neem zelf ook de tijd en rust als je je baby gaat dragen.
Vanaf de geboorte mogen de voetjes direct buiten de doek geknoopt worden. Voor de heupontwikkeling is goed om de onderbeentjes vrij te hebben. Door de druk onder de voetjes van een doek, kan het sta-reflex worden getriggerd.
Het is altijd raadzaam te overleggen met de behandelend specialist. In bijna alle gevallen is dragen mogelijk.
Veel voorkomende consulten zijn kinderen met een spreidbroek of persetti-brace. Ik heb de meest voorkomende spreidmiddelen, die ingezet kunnen worden tijdens een consult, zodat je ook met spreidmiddel kunt dragen.
Bij een lichamelijke beperking is het raadzaam om het ergonomisch dragen te bespreken met je behandelaar. In de meeste gevallen mag je ook gewoon dragen, zelfs met bekken- en rugklachten.
2 Draagconsult
Draagconsulten
Wil je hulp bij het leren knopen van je draagdoek? Of je oriënteren op de verschillende mogelijkheden op draaggebied? Daarvoor kun je bij mij een consult boeken.
Waarom een draagconsult boeken bij Ikdraag.nl?
Ik ben sinds 2011 draagconsulent in de regio Schouwen-Duiveland. Daarnaast ben ik trainer bij Zorgdragen Opleidingen, waarvoor ik cursussen ontwikkel en geef over dragen aan zorgprofessionals, en over het dragen van prematuur geboren kinderen aan draagconsulenten. Omdat ik kwaliteit heel belangrijk vind, ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging van Draagdoekconsulenten en volg ik regelmatig bijscholingen. Bekijk mijn draag-CV om te lezen wat ik in de loop van de jaren heb geleerd op draaggebied. Je kunt dus vertrouwen op mijn kennis en kunde!
Tijdens een knoopconsult leer ik je de knoop stapsgewijs, van begin tot eind, inclusief de fijne kneepjes. We oefenen met een speciale draagpop tot je de knoop onder de knie hebt. Daarna kun je het onder mijn begeleiding met je baby proberen, als je baby wakker is en zich prettig voelt. Ook kun je natuurlijk je vragen over dragen stellen: veiligheid en wetenschappelijk onderbouwde informatie staan voorop bij mij.
De kosten van een consult zijn 25 euro per half uur voor een consult met één baby/kind. Je eventuele partner mag er dus gerust bij zijn. Een consult voor twee baby's/kinderen, dus samen met een vriend, vriendin of de buurvrouw kost 28 euro per half uur. De consulten die hieronder genoemd staan, zijn de meest voorkomende consulten, maar we kunnen ook samen een andere vorm bespreken als dat beter bij jouw vraag past.
Consult Knopen
Je leert stap voor stap een draagdoek (rekbaar, geweven of ringsling) te gebruiken, op je buik, rug of heup. We gebruiken eerst de draagpop, daarna oefen je met je baby. Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur.
Ken je al een knoop en wil je die perfectioneren? Ik leer je de fijne kneepjes en help je knelpunten op te lossen in een kort consult. Tijdsduur: afhankelijk van je voorkennis.
Zwanger- en kraamconsult
Ben je zwanger en wil je graag zo snel mogelijk na de bevalling gaan dragen? Dan is dit een geschikt consult voor jou. Tussen de 20 en 30 weken zwangerschap is ideaal voor het eerste deel van dit consult. Je leert dan de draagdoek (rekbaar of geweven) knopen, en de basisbeginselen van ergonomisch dragen. Na de bevalling kom ik op afspraak bij je thuis om de puntjes op de i te zetten bij het dragen van je pasgeboren baby.
Tijdsduur: 1e consult ongeveer 1,5 uur, 2e consult ongeveer 30-45 minuten
Consult Info
In dit consult krijg je informatie over ergonomisch dragen. Ook kun je veel verschillende dragers en draagdoeken uitproberen met een speciale draagpop. We bekijken samen welke drager het meest geschikt is voor jullie. Tijdsduur: ongeveer 1 - 1,5 uur afhankelijk van je situatie.
Heb je andere wensen voor een consult, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.