Al die verschillende stoffen! Wat zijn de verschillen?
- Geplaatst op
- Door Marijke
- Geplaatst in kieswijzer, materialen
- 0
Draagdoekenstof zijn er in diverse materialen, waarvan katoen en linnen toch wel het bekendst zijn. Maar ook Bamboe, Tencel, Seacell, Zijde, wol (schaap, merino, kameel, etc) en nog een hele rij. Ik heb voor jou de meest gebruikte op een rij gezet.
Deze blog stond al zo lang op mijn wensenlijstje, want ik krijg zoveel veel de vraag welk materiaal nou het fijnste is, of het koelst, en dan de dikte van de stof.
Als men de vraag stelt “welk materiaal is het fijnst voor warme dagen”. Zie je diverse blends voorbij komen. Maar nog het allerbelangrijkste, eigenlijk zou ook de dikte van de doek moeten mee wegen. Want hoewel vaak een blend met linnen of bamboe wordt genoemd, als je een prachtige drager hebt uitgezocht en die blijkt 300 gr/cm2 te zijn, dan zal het nog steeds warmer aanvoelen dan een lekker simpel katoen doekje van 180 gr/cm2.
Een draagzak is gemaakt van 2 of meerdere lagen stof over elkaar heen, een draagdoek zou met een enkellaagse knoop kunnen, afhankelijk van je knoopkunsten en hoe groot je kindje is.
Ik zou het in deze blog hebben over de materialen, dus hier komen ze.
Katoen -> Katoen is makkelijk te verbouwen, en daarom eenvoudig te verkrijgen en vriendelijkst geprijsd. Het katoen wordt van de katoenplant geplukt en geweven tot dunne draden. Kies bij voorkeur voor biologisch katoen, omdat gewoon katoen vaak chemisch wordt geoogst. Biologisch katoen wordt vaak met de hand geplukt, waardoor het erg arbeidsintensief is en de prijs iets hoger. Met biologisch katoen druk een je min mogelijke stempel op het milieu, wel zo’n fijn idee.
Katoen is sterk, luchtig, vocht absorberend en eenvoudig in onderhoud. Het kan in de wasmachine en soms ook in de droger.
Bamboe / Bamboe viscose-> Het eerste wat opvalt bij stoffen met bamboe is de zachtheid en de glans, het voelt bijna als zijde. Omdat de stof zo zacht voelt, is deze bij uitstek geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Bamboe is hypoallergeen en UV werend.
Bamboe neemt 60% meer vocht op dan katoen, door de antibacteriële werking zullen zweetgeurtjes weinig kans krijgen. De stof voelt koeler aan in de zomer en is isolerender in de winter.
Nadeel van Bamboe is dat de stof erg glad is, dit kan nadelig zijn bij bijvoorbeeld het rugdragen met een draagdoek. Ik vond de RUCK met een draagdoek een behoorlijke uitdaging. Maar met een draagzak is dat natuurlijk geen enkel probleem.
Hennep -> Hennep denk je niet zo snel aan stof, eerder aan het omstreden plantje. Toch is hennep uitstekend geschikt voor draagdoekenstof. Het materiaal is supersterk, slijtvast en neemt 30% meer vocht op dan katoen. De stof is antibacterieel, en heeft net als bamboe een UV werende werking.
In het begin kan Hennep nogal stug aanvoelen, hennep heeft wat werk nodig om zacht te krijgen. Maar daar zijn genoeg mogelijkheden toe, zoals vingerhaken, een nachtje op slapen of gewoon veel gebruiken.
Ook de Hennep plant heeft niet veel nodig om te groeien, heeft weinig water nodig en geeft weer voeding terug aan de bodem.
Linnen -> Linnen is enorm sterk en voelt daarom wat stug aan. Door linnen veel te gebruiken wordt het ook heerlijk zacht. Linnen is anti-allergeen en ook nog anti-bacterieel, daarnaast is de stof luchtig, neemt veel vochtig op en heeft ook nog een koelende werking, dat is fijn voor de zomerse dagen.
Linnen kan oneffenheden in de stof geven, schrik dus niet als er een bobbeltje of wat vezels uitsteken.
Seacell -> Seacell is relatief nieuw op de markt als stof. Het wordt gemaakt van (je leest het goed) zeewier en misschien daarom wel de meest duurzame stof. De stof is zacht en comfortabel voor de huid en er wordt zelfs beweerd dat het een ontstekingsremmende werking heeft. De stof heeft het Oeko-Tex® Standard 100, klasse 1 certificaat, wat betekent dat het veilig te gebruiken is bij baby's, dat is een fijn idee.
Tencel -> Tencel of Lyocell is ook heerlijk zacht en krachtig materiaal. De stof is ademend en voorkomt daardoor nare geurtjes, daarnaast droogt de stof ook sneller dan katoen.
Vlekken in Tencel zijn lastiger te verwijderen dan andere materialen. Maar het materiaal is redelijk slijtvast, veel sportkleding wordt gemaakt van Tencel.
Wol -> Denk je aan wol, dan denk je aan kriebel, maar tegenwoordig zijn er zoveel soorten wol, en die hoeven niet te kriebelen :) Wol heeft een zelfreinigende werking, je hoeft alleen maar een dagje in de buitenlucht te hangen en dat helpt tegen nare geurtjes.
- Cashmere -> Casmere wol wordt gemaakt van de onderharen van de berggeit in India, daardoor voelt het heerlijk zacht. Al heb je last van de kriebels van gewone wol, grote kans dat je daar bij Cashmere geen last van hebt. Cashmere is flexibel, warm en waterafstotend. Cashmere kan tot een derde van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen en voert dit ook weer snel af. Cashmere is van nature geur- en vuilafstotend.
- Merino -> Merino wol wordt gemaakt van de wol van het Merino schaap. De wol wordt vaak in combinatie gebruikt met Casmere. Kenmerken van de Merino wol is dat het temperatuur regulerend is, daarnaast anti-bacterieel, ademend, voelt heerlijk zacht op de huid en is ook nog UV-werend.
Zijde -> Zijde is zacht, veerkrachtig en glanst zoals alleen zijde kan, Daarnaast is zijde hypoallergeen en hydraterend, daarom perfect voor de ouder en kinderen die het snel warm of juist koud hebben. Daarnaast heeft zijde de werking dat het prikkelreducerend werkt.
Zijde is fijn voor mensen die huisstofmijtallerie hebben. Nadeel is dat je zijde niet zo maar in de wasmachine kan.
Naast het verschil in materiaal, merk ik dat mijn klandizie ook de stempel op het milieu mee laat wegen, daarover komt later een blog.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...